Nykyaikainen navetta, jossa on paljon valoa, ilmaa ja lyhyet kävelymatkat

Tapaa tilallinen: Jurian Kosters

Jurian Kosters asuu Saksassa, missä hän työskentelee ja pitää maatilaa perheensä kanssa. Hän ei ole kuitenkaan katkaissut täysin siteitään Alankomaihin. Kosters, joka muutti Saksaan Alankomaista, Lochemin kaupungista vuonna 1999, ei työskentele vain karjankasvattajana, vaan hän toimii myös maatalouden maastamuuttoedustajana. Hän avustaa hollantilaisia maanviljelijöitä liiketoiminnan perustamisessa Saksassa. Työ vie hänet monelle maatilalle. Rakentaessaan omaa navettaansa hän hyödyntää sekä hollantilaista taustaansa että uutta kotimaataan, Saksaa.


Kosters on pitänyt maatilaa Selsingenissä (Ala-Saksi) vuodesta 2002 lähtien. Vanhan navetan ja ulkorakennusten lukuisien kunnostustöiden jälkeen päätös uuden navetan rakentamisesta tehtiin vuonna 2009. ”Maailmanlaajuinen kriisi ja maidon huono hintataso johtivat kuitenkin suunnitelmien lykkäämiseen”, Kosters selittää. Rakennuslupahakemus lähetettiin vasta vuonna 2014, ja vuonna 2018 lupa lopulta myönnettiin.

”Maanomistajan turvallisuus oli toinen syy asettaa suunnitelmat jäihin. Taloudellisesti menestyksekkään liiketoiminnan rakentamisessa on tärkeää, että käytettävissä on riittävästi maata.” Kun lähistöllä asuva maanviljelijä jäi eläkkeelle, hänelle tuli oiva mahdollisuus ostaa lisää maata. Tämä nopeutti prosessia ja tarjosi tarvittavan sysäyksen uuden navetan rakentamiseksi.

Kallis työvoima vaatii tehokkuutta

”Työvoima on kallista Alankomaissa, ja tämä heijastuu hollantilaisiin maatalouskäytäntöihin. Tehokkuus otetaan aina huomioon.” Jurian Kosters, joka on kotoisin maanviljelys- ja karjatilalta, jolla oli maitokarjaa, sikoja ja kanoja, ei uskonut maatalouskoulutukseen. Hänen isänsä kertoi hänelle, että useimmat asiat voi oppia neuvonantajilta. Liiketoiminnan taloudellisen näkökulman ymmärtäminen auttaisi häntä tulevaisuudessa. Jurian suoritti MEAO (Senior Secondary Commercial Education) -kurssin ja tämän taustan myötä hän pystyi luomaan oman liiketoimintasuunnitelmansa uutta rakennusta varten. Siitä tulisi ”suoraviivainen navetta”, jossa on paljon valoa ja ilmaa, hyvä näkyvyys kaikkialle sekä lyhyet kävelyetäisyydet.

 

Työnteon helppous määrittää valinnat

Navetta rakennettiin 0-6-0-asetelmaan, ja siinä on kolme DeLaval-lypsykonetta. ”Mielestäni on tärkeää, että lehmät pysyvät yhdessä ryhmässä useiden robottien kanssa. Jos lypsykoneeseen tulee vika, lehmät voidaan edelleen lypsää. Se on erittäin tehokasta.”

Karsinan alustan kohdalla kätevyys oli myös yksi tekijöistä. Vesipetejä pidettiin parhaana valintana. Kosters selventää asiaa: ”Lattianavettaan olisi sisältynyt suuri määrä päivittäisiä työkustannuksia tai konekustannuksia.” Strategiana on loppujen lopuksi kuitenkin, että tilallinen saavuttaisi tuloksensa mahdollisimman vähällä työllä. Kun suunnittelimme navetan sisätiloja, otimme huomioon työtehtävät, jotka toistuvat päivittäin. ”Jokainen navetan osa on selvästi näkyvissä, koska alueella on vain vähän osioita. Käytämme yksinkertaista ruokintajärjestelmää enintään 3 annostelulla, ja ruokinta-aita antaa riittävät mahdollisuudet kytkeä lauma tai erottaa yksittäinen lehmä joukosta. Kun käytämme lypsykonetta, saamme navettaan luotua rauhallisen ilmapiirin ja lehmille tulee vähemmän loukkaantumisia. Lypsykonetta käytettäessä meillä on hieman suurempi riski, että lypsy jää kesken ja että maitoa vuotaa, mutta vuotanut maito kulkeutuu siististi ulos vesipediltä.”

Tällä hetkellä 175 lehmää lypsetään hänen isänsä ja yhden työntekijän avustuksella. 25 lehmistä on mahoja. Vähintään 57 % lehmistä on hiehoja. ”Ostimme hiljattain 40 hiehoa. Ne eivät olleet tottuneet lypsykoneeseen, mutta jo pian rauha palasi lauman keskuuteen.” Uuden navetan ansiosta on mahdollista kasvattaa määrä 220 lypsylehmään. Tällä hetkellä maatilalla on 100 vuosikasta. 110 hehtaarin maa-alalla tehty työ on täysin ulkoistettua. 

Luotettavia neuvoja

Kostersilla on ollut hyvä suhde Spinderin jälleenmyyjän, Papenburgissa olevan Taute GmbH:n kanssa jo 20 vuoden ajan. ”Sen vuoksi olikin loogista, että ryhdyimme keskustelemaan heidän kanssaan ja saimme neuvoja sekä tarjouksen ennen uuden navetan kalustamista. Jos tuote ja yhteyshenkilö ovat hyviä, olen uskollinen asiakas.” Paikallisilla messuilla he tutustuivat muiden valmistajien esittelyihin, mutta tämä vain vahvisti heidän luottamustaan Spinderiä kohtaan. Tuotteiden laatu ja viimeistely olivat ratkaisevia tekijöitä.

Ruokinta-aidoissa ei ole ulos työntyviä osia. Niiden yli on helppo hypätä tarttumatta mihinkään kivuliaasti”, hän naurahtaa. ”Ja sitten on käyttökahva, jonka veroista laatua ja helppokäyttöisyyttä ei löydä muiden valmistajien tuotteista.

Suuri osa vaadittavista navetan varusteista oli valittu etukäteen. Lopulliset yksityiskohdat tarkastettiin jälkeenpäin. ”Kaikki karsinat ja ruokinta-aidat on valittu etukäteen. Lehmäliikenteen ohjaaminen navetassa oli hieman vaikeampaa. Jälleenmyyjä antoi meille mahdollisuuden tarkastaa lopulliset yksityiskohdat asennuksen aikana. Lukuisia ylimääräisiä erotteluportteja toimitettiin sillä ehdolla, että käyttämättömät aidat palautettaisiin jälleenmyyjälle."

Kostersilla on paljon syitä olla tyytyväinen projektiin. Hänellä on kaunis Hörmann-navetta, jossa on kaksi avointa sivua sekä paljon valoa ja ilmaa. Kahden syöttörivistön ja kuuden karsinarivin lisäksi navetassa on kaksi olkikarsinaa ja erottelualue. Jäähdytyssäiliötä lukuun ottamatta kaikki tarvittavat koneet sijaitsevat sisällä olevan toimiston yläpuolella, jotta piha pysyy tilavana ja esteettömänä. Onnistuneen rakennuksen ansiosta lehmät ovat rauhallisia ja terveitä ja maidontuotanto on parempaa. Kostersin nykyinen maidontuotanto on 9 300 litraa, jossa on 4,2 % rasvaa ja 3,55 % proteiinia. Tavoitteena on tehostaa tuottavuus 10 000 litraan.

Tulosta projekti

Project Jurian Kosters