Kuivalehmiä pitäisi hemmotella

16 toukokuu 2022

Kuivikekausi on lehmän viimeinen aika saada lisää voimia poikimista ja maidontuotantoa varten. Tämä "äitiysloman" aika määrittää myös lehmän terveyden ja suorituskyvyn tuoreena lehmänä. "Kuivia lehmiä pitäisi siksi hemmotella", Rudmer Hilverda sanoo. Hän keskustelee säännöllisesti maidontuottajien kanssa kunnostus- tai uudisrakennussuunnitelmista. Kuivalehmien navetan pohjaratkaisu on tärkeä huomion kohde.

Rudmer Hilverda keskustelee säännöllisesti maidontuottajien kanssa. Kuivalehmien navetan pohjaratkaisu on tärkeä huomion kohde.

Lisätila tarjoaa mukavuutta

Korkeasti tiinehtyneet lehmät painavat helposti 100 kg enemmän. Nämä lisäkilot näkyvät myös eläimen leveydessä. Kuivalehmät tarvitsevat siksi lisätilaa sekä ruokinta-aitauksessa että karsinassa. Hilverda suosittelee ruokintapaikan leveydeksi 75 cm ja karsinan leveydeksi 130-135 cm. "Huomaa, että nämä koot on tarkoitettu keskimääräiselle holsteinlehmälle. On tärkeää mukauttaa navetan suunnittelu yleisesti karjan mukaan. Neuvomme kaikkia maidontuottajia mittaamaan lehmänsä ensin, ennen kuin suunnitelmat viimeistellään." Myös kuivikelevien lehmien jaloittelutilojen navetassa tulisi olla tilavat. Näin myös matalammat eläimet voivat kävellä ympäriinsä stressittömästi ja seistä rehuaidan ääressä.

Tilava ja hyvin järjestetty ulkoasu kuivalehmäryhmälle. Kaikki lehmät lepäävät tai seisovat ruokinta-aitauksessa.


"Painoton" kelluminen vesisängyllä

Nykyaikaisilla lypsykarjatiloilla kuivalehmät pidetään usein samassa navetassa lypsylehmien kanssa. Tämä ei siis muuta eläinten ympäristöä, kun ne tehdään kuiviksi, ja estää ylimääräisen stressin syntymisen. Kuivalehmien kuivikkeet ovat usein samoja kuin lypsylehmien. Silti ei ole pahitteeksi lisätä lisämukavuutta tässäkin. "Asenna esimerkiksi kuivikeleville lehmille vesipeti." Kun lehmä makaa, se kelluu vesikerroksen päällä. Vesisänky ei estä lehmän verenkiertoa, eikä lehmällä siksi ole painepisteitä. Lisäksi vesisänky on erityisen hygieeninen, ja sen puhdistaminen ja täyttäminen vaatii verrattain vähän työtä.

Vesisängyn ansiosta lehmä "kelluu" vesikerroksessa, joka jakaa painon tasaisesti.


Vielä yksi vinkki lehmien verenkierron ja mukavuuden lisäämiseksi."Asenna myös lehmäharja kuivalehmille. Tämä tarjoaa mukavuuden lisäksi häiriötekijöitä ja liikuntaa".